ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Preference minnow vs. Bass


Nakon naporne i za mene vrlo uspješne pastrvaške sezone koja mi je donijela mnogo radosnih trenutaka, došlo je vrijeme da pastrvu malo stavim u drugi plan, te da se posvetim svojoj nekadašnjoj ribolovnoj preokupaciji bassu.
Znajući da je ovo vrijeme mrijesta dosta komplicirano za ribolov i nisam gajio neke velike nade za uspješan ribolov, no ispostavilo se sasvim drugačije.
Stigavši ujutro na vodu nikakva površinska aktivnost bassa samo mi je potvrdila moje sumnje u uspješan ribolov. Znao sam da se moram koncentrirati na rubove prepreka (lopoča, potopljenog granja i rubova trava) i naravno samu obalu.
Odabir početnog mamca pao je na silikonske varalice s kojima sam sa wedles montažom odlučio pretraživati dijelove sa puno lopoča, što je več nakon kratkog vremena i nekoliko zabaca urodilo plodom. Uhvaćen je prvi bass.




Stretan što sam si potvrdio ispravnost odabrane taktike i tehnike nastavio sam ribolov silikoncem no odustao sam od traženja aktivne ribe već sam maksimalno usporio prezentaciju mamca i detaljno pretraživao rupu po rupu. U nekih pola sata ribolova slijedio je lijep ribolov, jedan promašeni i jedan realizirani griz samo su me potaknuli da nastavim. Ovdje moram napomenuti da me nedavno pribavljeni štap Gad Gancho baš ugodno iznenadio što svojom preciznošću, finoćom te snagom, i siguran sam da će se u budućnosti još dosta pričati o ovoj seriji štapova, pogotovo zbog svoje cjenovne pristupačnosti.



No onda se nešto promijenilo i nikako više nisam uspio dobiti pozitivnu reakciju bassa na silikon, ma koliko se god trudio mijenjajući veličine boje i tipove mamaca.

Odustajem od silikonaca i odlučujem se za ribolov voblerom. Pontoon21 Preference minnow 75F-SR   bio je moj prvi i jedini izbor u daljnjem ribolovu, basevi su vrlo dobro reagirali na njega i prilazili mu s velikim zanimanjem. Nakon par zabaćaja uspio sam pronaći i pravilnu prezentaciju voblera te su uslijedili i grizevi. Vrlo spora tvich prezentacija u površinskom sloju vode sa dugim pauzama pokazala se kao dobitna kombinacija, i uz dva otkvačivanja (slaba kontra) uspio sam na slikanje privesti  tri prekrasna podravska bassa.










U ovom ribolovu sam koristio:
Štap – GAD GANCHO GAN702LF 3-12g
Rola – Daiwa Tierra 2500
Upredenicu - ExteerPE #1,0 - 0,165 mm

Mamac: Silikonci tipa stick bait i Pontoon 21 Preference minnow 78F-SR