srijeda, 21. svibnja 2014.

HRVATSKA OSVOJILA BRONCU !!!

Od 15.-18.05.2014. na rijeci Chaia u Asenovgradu, Bugarska, održano je 12. Svjetsko prvenstvo u lovu pastrve umjetnim mamcem. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 17 zemalja od kojih su se prvi put pojavile ekipe Irske i Mongolije. Za reprezentaciju Hrvatske na ovom natjecanju lovili su: Mijo Boras, Hrvoje Kuzmić, Mario Matijašić, Željko Kuk i Jasmin Subašić kao rezerva te ekipa logistike: Dorijan Šimunčić, Boris Šiljeg i Anto Mrkonja.


Na ovom Svjetskom prvenstvu, također su predstavljena i nova pravila FIPSED federacije za ovu disciplinu. Naime, od ove godine za ekipni plasman zbrajaju se plasmani pojedinih natjecatelja iz sektora (do sada su se zbrajali neg. bodovi) te za pojedinačni plasman u slučaju istog broja bodova i riba sada se gleda najbolje plasirani izlazak (do sada se gledao veći broj riba u zadnjem izlasku).




Službeni trening
Rijeka Chaia odveć je poznata reprezentaciji zbog sudjelovanja na jesenskom (2013.) i proljetnom (2014.) Trout Union Kupu no sada je vodostaj bio 10-15 cm viši nego inače što je uvelike promjenilo lovne pozicije te dalo nova lovna mjesta. Dobrim i detaljnim pregledom sektora utvrđene su razlike. Za trening Chaia je poribljena sa oko 30-tak kg kalifornijske pastrve po sektoru. Rasporedivši se po sektorima odmah je evidentirano dosta ulova te je izbor mamaca ostao isti kao na prijašnjim kupovima - što je bilo najvažnije. Nakon treninga - ribolova, reprezentacija je još jednom ''prošla'' kroz sektore te razmjenila osobna iskustva. Također, vrlo bitan detalj je bio poribljavanje. Za prvi dan dan natjecanja a nakon treninga poribljeno je sa potočnom i kalifornijskom pastrvom do 250 gr i to sa količinom od preko 500 kg ukupno. 





Prvi dan natjecanja
Izvučeni sektori su bili redom Ž. Kuk (A), M. Matijašić (B), H. Kuzmić (C) i M. Boras (D). Startni brojevi (roštilj) nisu bili uobičajeni kao do sada da je zbroj brojeva svima jednak već je svaka ekipa dobila po 2 dobra i 2 lošija izlaska. U našem slučaju sektori B i D su dobili odlične izlaske.


Već dobro poznatim pozdravom ''HRVATSKA'', zauzima se raspored po sektorima. Ribolov započinje. U prvom izlazu svugdje se lovi dobro. Riba za ribom. Kako vrijeme natjecanja odmiče, lovi se slabije i teže. Tu je iskorišteno iskustvo i znanje do sada te se hvataju vrlo vrijedni bodovi. Izbor mamaca bio je pun pogodak i ostvareni su odlični rezultati za prvi dan natjecanja. Ž. Kuk osvaja 4. mjesto, M. Matijašić 3. mjesto, M. Boras odlično 2. mjesto dok je H. Kuzmić završio na 12. mjestu. Za taj prvi dan reprezentacija završava na 3. mjestu ekipno. Tu se vidjela velika nadmoć ekipe Slovačke i Italije koje su znatno odskočile na vrh ljestvice. 


Drugi dan natjecanja 
Izvlačenje rasporeda grupa sa sektorima čekalo se s nestpljenjem. Napokon, H. Kuzmić dolazi sa odličnim rasporedom. M. Boras i M. Matijašić ostaju u istim sektorima. J. Subašić dogovorno zamjenjuje H. Kuzmić i dobiva sektor A a Ž. Kuk dobiva C sektor. Napokon se i tu sreća nasmješila. Rijeka Chaia je zamućenija nego inače i još k tome oblaci su prekrili sunce. Začuje se zviždaljka sudaca i ribolov počinje no samo rijetki se tek uspiju upisati prvom ribom. Svi su začuđeni. S vremenom sunce se pokazalo, rijeka probistrila i u zadnjoj polovici prvog izlaska kreće pravi ribolov. Riba se pokrenula no nije kao prvi dan. Lovi se manje te se svaka riba važnija nego ikad. Tempo je ubojit. M. Matijašić i M. Boras imali su izrazito dobru priliku stati na postolje, no u zadnjim izlascima obojica osvajaju mjesta oko sredine. Tako je M. Boras zauzeo 7. mjesto, M. Matijašić 9. mjesto, Ž. Kuk dijeli 6. i 7. mjesto te J. Subašić osvaja odlično 5. mjesto.


Ukupni rezultat
Dolaskom u hotel Sani zbrajali su se rezultati, sve neslužbeno. Kako matematika završava sve je očiglednije da je ekipa Hrvatske na 3. mjestu. Usprkos malo lošijim rezultatima drugog dana Hrvatska reprezentacija zauzela je odlično 4. mjesto. Ekipe Rusije i Bugarske koje su bile samo nekoliko bodova iza naše reprezentacije također su imale loš dan te su i dalje zaostajale na 4. i 5. mjestu. Sada je samo bilo pitanje da li je neka od reprezentacija imala odličan dan i uvrstila se u vrh. Napokon je s ogromnim nestrpljenjem stigla i službena objava rezulatata. HRVATSKA JE TREĆAAAAAAA.




Odlično 3. mjesto i osvojena 3. po redu ekipna medalja na Svjetskim prvenstvima. Veselju i sreći nije bilo kraja. Čestitke ''padaju'' na sve strane. Čestita se naravno prvacima svijeta, ekipi Slovačke i viceprvacima svijeta, ekipi Italije. 


U pojedinačnoj konkurenciji ponovno su se istaknuli jedni od najboljih ribolovaca današnjice u ovoj disciplini, 3. mjesto zauzeo je dvostruki prvak svijeta A. Vorobiev, 2. mjesto odlični talijan A. Ferro a novi prvak svijeta je slovak M. Forbak.

 
Iz ova odlična 2 dana ribolova Hrvatska reprezentacija je još jednom pokazala da može i da zna napraviti rezultat na Svjetskom prvenstvu u društvu najjačih. Pri nastupima nekada se usprotivi igra brojeva, nekad izlasci ali isto tako, pravilan rad, plan i razrađena taktika moraju uroditi plodom.

H R V A T S K A    J E     T R E Ć A     N A     S V I J E T U     !!!!!!!


Pontoon 21 Croatia Team još jednom zahvaljuje Pontoon 21 na podršci tijekom ovog 12. Svjetskog prvenstva u Bugarskoj.