ponedjeljak, 17. studenoga 2014.

Održan Spin Kup ''SPLIT''

Dana 15.11. po prvi puta u povijesti u Splitu i okolici održan je spin kup, odnosno, prvo natjecanje u slatkovodnom ribolovu ikada. Natjecanje po imenu spin kup ''SPLIT'' održano je na rijeci Žrnovnici a ime organizatora nosio je istoimeni ribolovni klub ''ŽRNOVNICA''. Iza ribolovnog kluba kao predsjednik stoji gosp. Teo Dujmović koji je ujedno i predsjednik županijskog saveza. Predsjednik je uz veliki trud i zalaganje a u suradnji sa svojim članovima i s velikom pomoći reprezentativca Borisa Šiljeg i Angler's Zone-a uspio ostvariti ovaj povijesni događaj.


RIJEKA ŽRNOVNICA
Rijeka Žrnovnica sa svojom dužinom od 4,8 km obiluje kalifornijskom te mekousnom pastrvom te je za ovu prigodu još dodatno poribljena sa oko 200 komada kalifornijske pastrve. Zanimljiva činjenica je da se kalifornijska pastrva u toku Žrnovnice i prirodno mrijesti zbog čega je riba izuzetno borbena te je zanimljive svijetle pigmentacije s obzirom na pjeskovito dno.

Žrnovnica u C sektoru
NATJECATELJI
Iako su najave za natjecanje bile dosta veće svejedno je natjecanju pristupilo ukupno 33 natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Brojka od 33 natjecatelja poprilično je zavidna s obzirom da je ovo prvi kup i da nema velikog broja domaćih ribolovaca koji se bave ovom disciplinom. Najave za ovo natjecanje bile su još i veće no dosta ljudi je bilo spriječeno u dolasku.


SUSTAV NATJECANJA
S obzirom da je ''roštilj'' Spin lige idealan za ovu vrstu natjecanja to se i primjenilo. Natjecatelji su bili podjeljeni u 3 sektora odnosno 3 grupe. Svaka grupa natjecatelja od po 11 članova lovila je na zasebnoj stazi/sektoru. Pobjednici sektora bili su kandidati za ukupne pobjednike a broj negativnih bodova osvojenih u sektoru odlučivao je koji je od njih najbolji.  

Zajednički ručak
RIBOLOV
Rijeka Žrnovnica nije dala svoje idealne uvjete koji su većinom godine. Vodostaj rijeke bio je povišen što je znatno ubrzalo tok rijeke. No nebi to toliko utjecalo na ribolov, koliko je utjecalo to što je vodom nošeno lišće koje nije nošeno samo površinski već i po dno što je i više nego dobar razlog za neaktivnost ribe. Tako je ulovljeno ''samo'' 68 riba.

POBJEDNICI
Pobjednici po sektorima:
U sektoru A prvo mjesto osvojio je Igor Bekavac iz Knina s ulovljene 3 ribe.
U sektoru B prvo mjesto osvojio je Boris Šiljeg iz Knina s ulovljeno 5 riba.
U sektoru C prvo mjesto osvojio je Anto Mrkonja iz Knina s ulovljene 4 ribe.


Ukupni poredak:
1. mjesto - BORIS ŠILJEG (9 neg. bodova)
2. mjesto - IGOR BEKAVAC (16 neg. bodova)
3. mjesto - ANTO MRKONJA (17,5 neg. bodova)

Pobjednik kupa - Boris Šiljeg s nagradom - štap GAD Gancho
Pobjednici kupa sa nagradama - GAD Gancho (1.) i Pontoon21 poklon paketi (2. i 3.)
Nama je bila čast pružiti ruku pri organizaciji i dati doprinos pri stvaranju ovoga kupa. Ovo je još jedan u nizu kupova koji će svi se nadamo - POSTATI TRADICIJA. Već sama ideja o spin kupu na pastrve u ovo doba godine čini ovaj kup jedinstvenim i osim zajedničkog rada ne postoje druga ograničenja za podignuti ovaj kup na još veće nivoe i osigurati bistriju budućnost.