srijeda, 30. svibnja 2012.

SVJETSKO PRVENSTVO U LOVU PASTRVE UMJETNIM MAMCEM -POLJSKA 2012.-

Od 22.-27.05. na rijeci Bobr u mjestu Jelenia Gora, Poljska održano je Svjetsko prvenstvo u lovu ribe umjetnim mamcem. Na ovom najviše rangiranom natjecanju nastupalo je 14 reprezentacija pa je tako i Hrvatska dvanaesteročlana reprezentacija bila sudionik natjecanja.

Palac Wojanow - smještaj reprezentacija
HRVATSKA REPREZENTACIJA
Organizacija
U svakom slučaju treba uputiti sve pohvale Poljskom ribolovnom savezu za organizaciju ovog prvenstva jer ovo prvenstvo je pravi primjer dobre, sveobuhvatne organizacije bez ijednog propusta! Od smještaja pa do poribljavanja sve je odrađeno bezprijekorno!

Otvaranje ''1''
Otvaranje ''2''
Otvaranje ''3''
Službeni trening
Prije početka službenog treninga, raspoređujemo se po sektorima sa iskustvima od prije, provjeravamo veze i čekamo početak. Sa iskustvima od Kupa prije mjesec dana, primjećujemo promjene u ponašanju ribe pa i promjene u odabiru mamaca. Prilagođavamo se brzo i lovimo dosta riba prolazeći kroz sve sektore.

Trening
Poribljavanje
Poribljavanje je izvršeno sa krupnom potočnom pastrvom što nam nije iznenađenje. Količine poribljenje pastrve bile su doista velike da se na nekim pozicija činilo da ih je i previše.



PRVI DAN NATJECANJA
Izvlačenje brojeva, sektora i grupa natjecatelja izvšeno je na sastancima kapetana ekipa. Izvučenim startnim brojevima nismo prezadovoljni ali svjesni smo da je to onaj dio u kojem sreća igra najveću ulogu. Spremamo se za ribolov te odlazimo na stazu. Počinje. Ribolovom u prvoj rundi smo zadovoljni. Riba je grizla jako dobro. Pomislimo: samo da se ovako nastavi. No, međutim, riba je grizla strastveno samo u prvoj rundi gdje su neki od nas imali ulovljenih i preko 20 riba. U ostalim rundama toliko se manje lovilo da su imale zbroj riba koliko se ulovilo samo u prvoj rundi. Tada su nam bili potrebni brojevi izlazaka da zadržimo ''top'' pozicije no u većini sektora ih nismo imali . Na kraju prvog dana osvajamo 6. mjesto ekipno ali sa bodovnom razlikom od drugoplasiranog sa samo 6,5 bodova. Pojedinačno Mijo Boras usprkos svemu  osvojio je 1. mjesto i pobijedio konkurenciju. Najlošijeg natjecatelja mjenja Željko Kuk - rezerva.

Mijo u akciji
Ekipni rezultati - 1.dan

DRUGI DAN NATJECANJA
Drugi dan natjecanja započeo je gotovo kao i prvi. U prvim rundama lovilo se puno ribe sa naglim padom prema kraju natjecanja. Poribljena riba zauzela je nove pozicije, što je na tu promjenu bila potrebna brza prilagodba. Uspijevamo se prilagoditi ali nažalost ne u svim sektorima gdje druge reprezentacije osvajaju manje negativnih bodova te mi kao i prvi dan zadržavamo 6. mjesto ekipno sa samo 26 bodova zaostatka za prvoplasiranim. Od pojedinačnih rezultata, nažalost, Mijo Boras ne iskorištava osvojeno 1. mjesto od prvog dana ali Mario Matijašić koji je prvi dan bio 5., drugi dan osvaja 2. mjesto te u pojedinačnoj listi osvaja 7. mjesto na svijetu!

Ekipni rezultat - Ukupno
Proglašenje rezultata ''1''
Proglašenje rezultata - ekipno
Proglašenje rezultata -pojedinačno
Iz sudjelovanja na ovom svjetskom prvenstvu možemo zaključiti da i ''ta poribljena'' riba zna biti prevrtljiva i nepredvidiva. U ova 3 dana na rijecu Bobr susreli smo se sa 3 različita sistema ribolova kao na 3 različite rijeke što je i dokaz da ne postoji ''šablonski'' ribolov te se nigdje nemogu primjeniti ''pravila'' koja zapravo ne postoje. U takvom, prevrtljivom, nepredvidivom i teškom ribolovu svaki bod je bitan pa nas tako od prvoplasiranog dijeli samo samo 26 bodova što u prijevodu znači samo 2-3 ribe. I zato zbog toliko male bodovne razlike netreba biti neraspoložen i misliti da smo lošiji od drugih jer je to bila samo IGRA BODOVA!!!

I za kraj, čestitke ekipama koje su se plasirale među prve tri, a pogotovo prvoplasiranoj ekipi RUSIJE! 

 Kompletnu fotogaleriju možete vidjeti klikom na:
Fotogalerija

O događaju možete pratiti i na Facebook grupi ''Hrvatska spin liga HSL'' :

Internet stranici:

Ili forumu: