srijeda, 26. rujna 2012.

Vikend somova!

Na izmaku pastrvaške sezone, lagano pripremamo pribor za ribolov štuke, soma, grgeča... Tako sam i ovaj put iskušao ribolov soma na jezeru Krušćica. Zbog velikog vodostaja smanjen je broj lovnih pozicija ali odlučujem se za ''staru'' isprobanu u zaljevu kod brane. Iako se većina spin ribolova odvija iz čamca dobro je izabrati poziciju sa primjerenom dubinom i bez puno lomova zbog varaličarenja po noći! Jezero je dosta opterećeno panulašima koji panulom love soma po danu što nije moguće na lov živim mamcem. Pretpostavljamo zbog rada motora čamca. Znajući za neaktivnosti soma po danu na jezeru ipak se odlučujem iskušati. Od zaljeva do zaljeva na plitkom i dubokom, niti griza. Tu i tamo se prevari pokoji grgeč. No ne odustajem. Nakon nekoliko sati na čamcu - napokon - griz. Maleni som ipak je zagrizao na Pontoon 21 žlicu modela Sinuoso. 

Pomislio sam, napokon, sad ih imam. Mađutim, niti griza više. Čekam jutro i u svitanje ponovno u čamac. Nekoliko minuta poslije dobivam pravi griz te zatežem. Ovaj put na Pontoon21 Deephase varalicu. Nakon desetak minuta izvlačim soma dugog 95cm. Izlaskom sunca prestaju i aktivnosti te ostajem bez daljnih grizova.

Za ovaj ribolov koristio sam štap Pontoon21 Seven&Half akcije do 56g, rolu Daiwa Caldia 4000 te varalice također iz programa Pontoon21.