srijeda, 8. listopada 2014.

Hrvatska Bass liga

Završena  je 6. po redu sezona Hrvatske lige u disciplini ribolov pastrvskog grgeča ili bassa. Kroz 6.kola natjecanja 11 ekipa natjecalo se za prva tri mjesta i plasman u reprezentaciju Hrvatske. Ribolov bassa je jedna od najatraktivnijih ribolovnih disciplina u svijetu i svake godine ima sve više ljubitelja i poklonika u Hrvatskoj.

Nakon 6. kola natjecanja dobili smo i reprezentaciju Hrvatske lige pastrvskog grgeča, odnosno konačne pobjednike 6.po redu HLPG a koji će nas predstavljati na svjetskom prvenstvu 2015.g. u Italiji.
Natjecanje se ove  godine odvijalo po prvi puta iz čamaca.
Nakon pet godina ribolova sa obale od ove godine  natjecanje je usklađeno sa pravilima Fipsed-a i riba se lovila iz čamca u paru. Prve tri ekipe u ukupnom poretku čine reprezentaciju (2015.),a to su ove godine slijedeće ekipe:
1. ŠRD JEZERA  Bedekovčina (Josip Pecigoš/Predrag Maslić)
2. ŠRD SLOGA-OKUMA TEAM Orešje (Siniša-Josip Pavlinić/Danijel Vignjević)
3. ŠRD PICOK 2 Đurđevac (Željko Novak/Marijan Bojčuk)
4. ŠRK PODRAVKA Koprivnica (Branko Kalinić/Matija Štefek) rezervna ekipa


Kroz 6. kola natjecanja lovilo se  po  raznolikim vremenskim uvjetima kroz vikend natjecanje, gdje  je ulovljeno i prijavljeno 69 riba u mjeri.

Najveću ribu natjecanja ulovila je ekipa HES iz Siska (Leskovar B./Berger R.), bassa teškog 1,58 kg ulovljenog na drugom kolu lige na jezeru Petnja.

Prva dva kola Hrvatske Bass lige koja su održana na prekrasnom jezeru Petnja kod Slavonskog Broda. Prvi dan natjecanja ulovljeno je deset riba, prvo mjesto je uvjerljivo osvojila ŠRD Bedekovčina DP tuning (Pecigoš, Maslić) sa tri uhvaćene ribe. Drugi su bili ŠRK Picok 2 Đurđevac (Bojčuk, Novak) sa dvije ribe, treći ŠRK Picok 2 Đurđevac (Klarić, Jozek) sa jednom ribom. Još su se upisali ŠRD Sloga Orešje (Pavlinić, Vignjević), ŠRK La Ban(Hanžeković, Šimunčić) i ŠRD Piškor(Kovačićek, Jambrešić).




Drugi dan je bio vrlo sličan i uhvatilo se 8 riba. Ovaj puta je ekipa ŠRU HES Sisak (Leskovar, Berger) apsolutno dominirala uhvativši tri ribe ukupne težine 3590 grama. Druga ekipa je bila ŠRD Korana Karlovac (Pavlov, Vranić) sa ribom od 1,00 kg, treća je bila ekipa ŠRD Piškor Zagreb sa ribom od 740 grama.Upisali su se još ŠRK La Ban Peteranec (Hanžeković, Šimunčić) i ŠRK Picok 1 Đurđevac (Klarić, Jozek). Ukupan poredak nakon dva kola: 1 ŠRD Picok 1 Đurđevac (Klarić/ Jozek) – 8 bodova 2 ŠRK La Ban (Hanžeković, Šimunčić) – 8,5 bodova 3. ŠRD Piškor (Kovačićek, Jambrešić) – 9 bodova 4 ŠRD Bedekovčina DP Tuning (Pecigoš, maslić) – 9,5 bodova 5. HES Sisak (Leskovar, Berger)- 10 bodova 6. ŠRD Picok 2 Đurđevac (Bojčuk, Novak) – 10,5 bodova 7 KŠR Korana Karlovac(Vranić, Pavlov) – 11 Bodova 8 ŠRD Sloga Orešje Okuma (Pavlinić, Vignjević) – 13 bodova 9 Podravka Koprivnica (Kalinić, Štefek) – 17,5 bodova 10 UŠR Petnja Sibinj (Jazvić, Burić) – 17,5 bodova 11 ŠRD Samobor (Šimunčić, Šimunčić) – 17,5 bodova

Prvi vikend srpnja održano je 3. i 4. kolo je Hrvatske Bass liga na jezeru Crkveni Bok. Jezero je stari tok rijeke Save uz selo Crkveni Bok nedaleko grada Sunje. Izbor te vode za održavanje Hrvatske lige pokazao se odličnim jer trenutno tamo ima najviše ribe koja se boduje u Hrvatskoj. Boduje se samo pastrvski grgeč ili bass. Sve ekipe na natjecanju su bez problema ulovile pet riba u mjeri koje su ulazile u bodovanje.

U 3. kolu najbolji rezultat ostvarile su ekipe 1.mjesto Podravka - Bumble lure iz Koprivnice (Kalinić / Štefek) sa ulovljenih 4270 gr ribe, 2. mjesto Jezera Bedekovčina - DP Tunning iz Bedekovčine (Pecigoš / Maslić) sa 4130 grama ribe i treće Picok 2 iz Đurđevca (Bojčuk/ Novak) sa 3870 grama ulovljene ribe. U 4. kolu najbolji rezultat ostvarile su ekipe 1. mjesto Jezera Bedekovčina - DP Tunning iz Bedekovčine (Pecigoš / Maslić) sa 3160 grama ribe, 2.mjesto Piškor Zagreb ( Jambrešić / Kovačiček) sa 3020 grama ribe i 3. mjesto Podravka - Bumble lure iz Koprivnice (Kalinić / Štefek) sa ulovljenih 3010 gr ribe. Ukupno nakon 4. kola u vodstvu je ekipa Jezera Bedekovčina - DP Tunning iz Bedekovčine (Pecigoš / Maslić) sa 12,50 bodova, na drugom mjestu nalazi se Picok 1 iz Đurđevca (Klarić / Jozek) sa 18 bodova i na trečem Picok 2 iz Đurđevca (Bojčuk/ Novak) san 20, 50 bodova. Nakon nekoliko sezona dominacije ekipa La Ban Peteranec nalazi se na 8.mjestu lige sa 25. bodova. Sve ekipe su i dalje u prilici plasirati se na prva tri mjesta koja vode u reprezentaciju Hrvatske. Zadnja dva kola održavana su  se na istoj lokaciji sredinom rujna.


Posljednja dva kola lige odlovljena su 20. i 21.09.2014.godine na starom rukavcu Save u Crkvenom Boku. Dobili smo ekipne pobjednike 5. i 6. kola, a i ukupne pobjednike lige. U 5. kolu najbolje je rezultate postigla ekipa ŠRD PICOK 2 iz Đurđevca (Bojčuk M./Novak Ž.), drugo mjesto osvojilaje  ekipa ŠRD SLOGA-OKUMA TEAM iz Orešja (Pavlinić S./Vignjević D.), dok je treća bila ekipa SRD JEZERA iz Bedekovčine (Pecigoš J./Maslić P.). Drugog dana natjecanja, odnosno 6. kolo koje je bilo posljednje najbolje je rezultate postigla ekipa ŠRD SLOGA-OKUMA TEAM iz Orešja, drugo mjesto za SRD JEZERA iz Bedekovčine, dok treće mjesto osvaja ŠRK LA-BAN iz Peteranca (Hanžeković M./Šimunčić S.)

Ekipa  ŠRK La Ban Peteranec nakon 6. kola natjecanja završila je na 6 mjestu. Nakon nekoliko sezona dominacije ekipa La Ban Peteranec krenula je odlično u prva  dva kola osvajanjem 2. ekipnog mjesta ali u 3. 4 kolu po prvi puta tražeći bassa  na jezeru Crkveni bok nisu najbolje odlovili iako su imali ribe u mjeri ali to nije bilo dovoljno za plasman iznad sredine tablice.

Zadnje kolo pokazali su da znaju osvajanjem 3. mjesta u kolu lige.

Tvrtka Anglers Zone i Pontoon 21 prepoznali su dosadašnje rezultate ekipe ŠRK La Ban Peteranec (Mirko Hanžeković i Silvio Šiminčić) na službenim natjecanjima HŠRS-a a i na kup natjecanjima u Hrvatskoj i Mađarskoj gdje nastupaju kao H&S Spinning team gdje nastupaju u obilježjima Pontoon21 i večinom lov priborom i opremom Pontoon21.

Napisao: Mirko Hanžeković