ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

HSL - 471 ulov na 5. i 6. kolu na Dobri u Ogulinu!!!

Dana 13. i 14. 05. na rijeci Dobri u Ogulinskom Hreljinu održano je 5. i 6. kolo Hrvatske Spin Lige. Domaćini, udruga ŠRD ''Ogulin'', koja je od samih početaka u suradnji s HSL-om i ovoga je puta ugostila ligaše na već poznatoj natjecateljskoj stazi. Ovoga puta ista staza je proširena zbog većeg broja natjecatelja te je i pomaknuta uzvodno zahvaljujući prijašnjom radnom akcija članova, a sve radi ljepše i ujednačenije staze s ciljem boljeg i većeg broja ulova.

Iako je količina pastrva za poribljavanje na svim kolima lige podjednaka, ligaši se dosta često susreću sa raznim ''problemima'' kao što su vodostaj i/ili zamućenost, što je i normalno za očekivati na nepredvidivim planinskim rijekama koje vrlo brzo rastu i padaju zahvaljujući trenutnim vremenskim uvjetima. Rezultati ukupnog ulova tako mogu jako varirati, no ovoga puta, rijeka Dobra ligaše je dočekala idealnog vodostaja sa blagom dozom zamućenosti. Uz to, ukupan iznos pastrva predviđenih za poribljavanje bio je 140 kg konzumne veličine (200-300gr). Idealni uvjeti su postignuti a k tome u prilog idu i ''divlje'' ribe rijeke Dobre kojih je zaista mnogo te koje su također bile i više nego aktivne.



U subotu (13.05.) dan je započeo prvom rundom poribljavanja sa 80 kg pastrve. Svih 17 natjecatelja izvšilo je prijavu i sve je spremno za početak. Prva runda natjecanja započela je odlično i ribolov je bio i više nego dobar, sa pojedinačnim ulovima sa nevjerojatnih 19 komada. U odličnim uvjetima najbolje se snašao natjecatelj iz Duga Rese, Ivan Pešut koji je kroz 4 runde skupio samo 19 negativnih bodova i ulovom od 25 pastrva. Za njim, prati ga Mario Matijašić sa 23,5 negativna boda i Danijel Kraljić sa istim brojem bodova i ulova no presudila je zadnja runda u kojoj Matijašić ima veći broj ulovljenih riba. Uz raširenost pastrva po cijeloj stazi, ulova je bilo na svim pozicijama te je tako ukupno uhvaćeno čak 211 pastrva.



Drugog dana, (14.05.) poribljavanje se odvilo također ujutro prije natjecatenja kao najbolji izbor u svrhu zadržavanja ribe na stazi. Tako je poribljeno sa dodatnih 60 kg pastrve. Osim toga, jaka kiša u Gorskom kotaru utjecala je na Dobru podigavši joj nivo za 2-3 cm te ju za još bolji učinak, još malo zamutila, kako bi rekli među ribolovcima - dobila je štih. Navedeni utjecaj na rijeku, utjecao je i na ribu koja jednostavno nije migrirala već se zadržala na kompletnoj stazi podjednako. Tako je toga dana ostvareno nevjerojatnih 260 ulova pastrva a najbolji je bio Mijo Boras koji se fantastično snašao u uvjetima te je ostvario ulov od čak 31 pastrve. Drugo mjesto osvojio je Nikola Špoljar sa 23 ulova dok je treći bio Anto Mrkonja sa 19 ulovljenih pastrva.


Bio je to fantastičan vikend za sve ligaše koji su ostvarili rekordni broj ulova od čak 471 pastrve. Svi će se složiti, da kako treba pokazati umijeće dok se lovi po samo jedna ili dvije ribe po rundi, tako treba i moći loviti 6 ili 7 riba po rundi koliko je bilo potrebno ovoga puta. Tako je na tablici ukupnog poretka vodstvo preuzeo Mijo Boras sa 23 plasmana, zatim je Mario Matijašić sa 25 plasmana te Boris Šiljeg sa 30 plasmana.

Ligaši za ovu godinu imaju još 2 kola koja će se održati na rijeci Butižnici u gradu Kninu. Staza će biti nova svima pošto liga još tamo nije gostovala. Završnica će, s obzirom na sve biti napeta a rasplet ćemo saznati 17. i 18. lipnja!!!