utorak, 19. studenoga 2013.

KRALJICA NOĆI




Smuđ, koji u jezeru Sabljaci obitava već duži niz godina, od samog početka postao je velika misterija. S jedne strane gledišta svjedočimo brojnim ulovima tog ''mudraca'' na živu ribu na raube po danu a s druge strane postoji grupa ljudi koja ga je pokušala uhvatiti u ''njegovo'' vrijeme i ribom i varalicom sa vrlo neuspješnim rezultatima. Bilo je tu sitnih ulova od kojih nekoliko respektabilnijih možemo nabrojati na prste jedne ruke.

Ova sezona krenula je s nešto više entuzijazma i optimizma. Tako smo zadnjih dana intenzivno pokušali u namjeri da nakon dugo vremena upišemo smuđa u primjernim proporcijama ali i da pokušamo odgonetnuti koji su to zapravo njegovi putevi, navike… Dosadašnji rezultati još nisu otkrili skrovište niti definirajući znak prisutnosti smuđa na našim lovnim pozicijama. Dakako, bilo je tu ulova ali sve od reda – štuka koja očito ima lovne sposobnosti i noću.

Tako je bilo i u noći 18.11.! Već uobičajeni noćni termin iza 20 sati za odlazak u ribolov na jezero Sabljaci u pokušajima da prevarimo tog misterioznog noćnog lovca – smuđa. Naime, te noći, bez ikakvih događanja, ''ulje na vodi'', nije nam se prikazivala nikakva mogućnost za ulovom.

Bez obzira, u nadi, mjenjamo popriličan broj varalica, od površinaca do dubokoronaca, silikonaca… boja i oblika… Odjednom, kolega Z. Radočaj kaže mi: IMAM NEŠTO! Nisam to preozbiljno shavaćao, misleći, opet je travu zakačio! Međutim, pokazalo se da je pozamašna riba ipak na štapu. Pitam: Na kaj? Odgovori mi: Na onaj, kak se zove… JILT! Kažem: Onaj mali! DA!!! Sve u nevjerici, očekujemo da se pojavi iz dubine i sve se nadamo da je napokon došao taj, to je on, kapitalni smuđ!!! Međutim, izranja ogromna ŠTUKETINA. S obzirom da na štapu ima 0,18 najlon, prilazimo s oprezom, te nakon ne prejake borbe s ribetinom izvlačimo je van. Odmah zaključujemo da štuka bez obzira na činjenicu da lovi po noći i nema preveliku orjentaciju u prostoru gdje ne uspijeva, uhvaćena, da pronađe lomove.




Čestitke padaju s moje strane, sreća je velika! Odmah ju mjerimo i metar kaže ravnih 100cm a vaga 13,125 kg! ČESTITKA JOŠ JEDNOM !!! BRAVO !!!!


Gledamo gdje je mamac s obzirom da je najlon puknuo dok sam ju primio, i u tim ogromnim ustima uočimo taj P21 JILT od 2 inča (rep je više od pola varalice) koji je veličine gotovo kao njen zub.



I tako, ovaj respektabilni primjerak štuke prijavit će se za veleulov 2013. godine ali našeg smuđa još uvijek nema na vidiku. Ovo je itekakva motivacija pa nadam se da uz foto napišem vrlo brzo i tekst o tom iskustvu.