četvrtak, 6. srpnja 2017.

Održano 1. ''povijesno'' kolo Hrvatske lige - Ribolov grabežljivaca iz čamca


Kako se je već godinama šuškalo o osnivanju lige Ribolov grabežljivaca iz čamca, ove 2017. godine napokon se stvorila kritična masa odlučne ekipe koja je to i realizirala. Ukratko, priprema je krenula odlično. Inicijalni odbor je sastavljen i odrađen, pravilnik preveden i prilagođen te su određena kola lige. Uz blagoslov HŠRS-a za povjerenika lige izabran je Hrvoje Kuzmić dok su u povjerenstvu još i Mirko Hanžeković, Zvone Županić, Tomislav Šimunović i Dubravko Fajt. Datumi kola i vode su određene prema sljedećem rasporedu: 2.7.2017. Lešće , Ogulin (akumulacija - vanbrodski motor + el. motor) 9.7.2017. Cirka , Varaždin (zaton  - el. motor) 27.8.2017. Zrinski, Varaždin (elektro motor) 17.9.2017. Stara Drava, Donji Miholjac (elektro motor) 15.10.2017. Šoderica , Koprivnica (elektro motor).




Tako nas je dočekalo i 1. kolo koje se održalo 02.07. na jezeru Lešće pokraj Ogulina. Ujutro, uz slaganje čamaca, pripremu pribora i dr., do kraja su definirane lovne mjere te su ponovljene bitne stvari iz pravilnika. Tako je svih 8 ekipa koliko je članica, bilo spremno za održavanje kola.

Natjecateljska staza protezala se skroz od ušća rijeke Bistrac u jezero pa sve do mosta u Trošmariji. Tako je staza bila duga gotovo 2,5 km. Natjecatelji su na izbor imali dubinu od svega 3m pa sve do 20m a sudačka ekipa organizirana je i na obali i na čamcu.   

Ciljana riba ovog kola bio je smuđ koji je nažalost ovoga puta potpuno negirao mamce natjecatelja. Da li je posrijedi zakašnjeli mrijest ili vodostaj koji je narastao gotovo 1 m preko noći, ili dotok iz HE potpuno blatnjave vode, možemo samo nagađati. Tako je izražena i velika žalost domaćina jer uslovi kakve jezero Lešće pruža nisu realizirani. Tako se pod tim uvjetima sve svelo na ribolov grgeča i klenova. Međutim, ribolov je i na tom polju bio iznimno težak a koncentracija natjecatelja nije smjela popuštati, jer, svaki ulov je bio zlata vrijedan.




Gotovi svim natjecateljima staza i jezero je u potpunosti novi teren, a u takvim uvjetima odlično se snašla ekipa Županić - Šestak koja je osvojila 3. mjesto, zatim 2. mjesto osvojila je ekipa Hanžeković - Šimunčić dok je pobjedu odnijela ekipa Pontoon 21 Matijašić - Kuzmić.



Uza sve nedaće vezane uz ribolov, opuštanje i izmjenu iskustava ligaši su proveli u dobrom društvu pored roštilja i hladnog pića na samom jezeru Lešće.


Na rasporedu je sljedeće kolo zakazano već za ovaj vikend - 09.07. na Cirki, Varaždin.