subota, 18. siječnja 2014.

Zimske radosti !


Kruščica - raj na zemlji, mjesto gdje se tišina čuje, gdje se medvjed viđa češće nego pas! Istina je, to je Kruščica, opisana u brojnim tekstovima, reportažama, gdje su autori ostali zapanjeni njenim skrivenim ljepotama, divljinom i nakraju njenom surovošču. U ovom tekstu naime nećemo o borbi protiv prirodnih sila već ćemo se pozabaviti zimskim radostima koje jezero nudi. A to su grgeči - ima ih jako mnogo !!!

Ulaskom u zimski dio kalendara, svi znamo, grgeči se pripremaju za mrijest! Okupljaju se u velikim jatima, cirkulirajući u krug za hranom po odabranom području. Ta područja u pravilu obično su udaljena od glavnim vodotoka (starih korita) i to su obično duboki zaljevi, uvale gdje nisu direktno izloženi opasnostima od štuke ili soma odnosno ptica. Također, oni svoje pozicije nalaze uz sprudove te na granicama kamenja i čistina. Gdje imaju i zaklon i dovoljno hrane. 

Upravo takva mjesta smo i mi tražili i pronašli, ponukani dosadašnjim iskustvom i onim našim ribičkim ''osjećajem''. Bili smo sigurni u odabir, jedino što nas je sve malo iznenadilo je dubina na kojoj smo lovili. Naime, prve grizove dobili smo na dubinama većim od 30 m što je svakako zapanjujuće. Sidrimo se i počinjeno loviti. Griz za grizom. Nevjerovatno veliki broj ih je ispod nas! Zbog velike dubine mjenjamo popriličan broj sistema kako bi nam što prije potonuo mamac. Od drop shot pa do texas rig sistema. Ponovno, najbolje od svega nam se ipak pokazala teška klasična jig glava zbog same prezentacije mamca  jer ipak na 30m dubine to sve više izgleda kao vertical jigging nego išta drugo.





















Lovili smo Awaruna i Jilt silikoncima. Nema veličine niti boje na koju se nismo upisali. Pa čak i 4'' inča duge silikonce. Upravo u tim promjenama veličina i boja varalice se i krije uspjeh. A znate i sami da to nije izraženo samo kod grgeča, već kod gotovo svih grabežljivaca. Ove varalice im odlično odgovaraju zbog dinamičnog rada, vrlo mekog a izdržljivog silikona te vibracija koji proizvode. Način vođenja je klasičan, nagla povlačenja sa dužim periodima zastajanja. Grizevi se uglavnom dobivaju pri naglim potezima varalice kojima grgeč nemože odoljeti.




Ulovili smo uistinu mnogo grgeča od kojih su najveći primjerci bili teški do kilograma. Nema većih?! Ima, al su rijetki nakon kobnog isušivanja jezera 2007. godine kada im se drastično smanjio broj. Međutim, vrsta je na oporavku te ih ima sve više - kao nekada.




Grgeči svakom ribolovcu predstavljaju zadovoljstvo zbog svoje lukavosti, zbog silovitih udaraca, borbe, otpora koji pruža. Ribolov koji što ih više ulovite, sve više ste zagriženiji za još, ove igre nadmudrivanja.


















Jedan od ''slučajnih'' ulova!