nedjelja, 12. veljače 2017.

Pontoon21 CrackJack i GreedyGuts

Pontoon 21 je već godinama sa nama zahvaljujući firmi Anglers Zone iz Ogulina vlasnika Marija Matijašića našeg poznatog natjecatelja i reprezentativca u Spin ligi. Polako ali sigurno varalice ove firme osvajaju police naših ribolovnih dućana koji drže do sebe ali i srca sve većeg broja špinera jer su se pokazale nebrojeno puta kao odličan izbor u lovu predatora na našim vodama. Budući da je prava sezona štuke pred vratima osvrnut ćemo se na dva modela, naizgled slična ali ipak dosta različita. Usporedit ćemo modele primjerene ribolovu štuke a to su CrackJack 98 SP-SR i GreedyGuts 99SP-SR.



CrackJack 98 SP-SR
CrackJack 98 SP-SR kao što sama oznaka govori je vobler dugačak 98 milimetara, suspend je (SP) i plitkoronac (SR-shallow runner), zaranja od 0,7-1 metra i težak je 15,7 grama što je fina težina za vobler ove duljine. Zahvaljujući toj činjenici, ali i MFB (Magnetic Force Balance) sustavu balansiranja gdje kuglice tijekom izbačaja se „zaključaju“ u stražnjem dijelu voblera i na taj način premjeste težište u zadnji kraj što ima za posljedicu miran let varalice bez okretanja u zraku i veliku daljinu izbačaja. U opisu voblera na sajtu Anglers Zone-a piše da se s ovom varalicom postižu možda i najdalji zabačaji neđu svim varalicama na tržištu, uzećemo to ipak sa rezervom. Ali da daleko leti, leti! Varalica ima dosta sitan i uzak rad i jako lijepo se twitcha tako da me radom podsjeća na Megabass Ito Vision 95 a u tom kontekstu definitivno leti dosta dalje od gore spomenutog konkurenta ili ostalih voblera na tržištu sličnih ili istih karakteristika kao što je OSP Asura, Evergreen Inspire Minnow M1 ili Illex Squirell. Kuglice u tijelu više služe za delikatni balans nego što proizvode zvuk i mada je varalica vrlo stabilna i kod brzog ravnomjernog povlačenja sav raskoš njezinog talenta dolazi do izražaja u laganom twitchu.


GreedyGuts 99SP-SR
Ako smo mlađeg brata usporedili sa Ito Visionom 95 onda ovog Požderuha od 99 milimetara i 15,4 grama možemo krstiti kao hibrida između Ito Vision 95 i Ito Vision 110. Jer definitivno objedinjuje najbolje osobine jednog i drugog voblera. Prilikom sporog ravnomjernog povlačenja ima finu, sitnu, „s boka na bok“ akciju zbog jedinstvenog oblika tijela u kombinaciji sa neuobičajenim mjestom centra ravnoteže a kad se jače povede dobije grublju, štučiju akciju i ode u širinu. Jako je zahvalna za razne kerefeke: twitchajte ju, jerkajte, rippajte i pumpajte. I ovaj vobler leti kao raketa jer ima poboljšani MFB sistem za daleki izbačaj. Obavezno sa ovim voblerom koristite sajlicu kad lovite štuke jer ga one gutaju bez milosti.


Da rezimiramo, naizgled slični ali ipak različiti ovi vobleri se nadopunjavaju u svom spektru djelovanja. Dekori su odlični, pogotovo prirodno svijetli i metalik pa dpdatni kontrast i odbljesak još samo pospješuju privlačnost ovih varalica, mada love i kad vam štuke skinu svu farbu s njih.
Varalice Pontoon 21 dostupne su preko web shopa www.anglerszone.hr.com i u odabranim maloprodajama širom zemlje.

piše: mRVA®